28 Şubat 2012 Salı

BESİ PERFORMANSINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER-2

      2.  Hayvanın Beden Büyüklüğü (Frame size) :
Bugüne kadar, besi performansını etkileyen değişkenlerin çok azı hakkında etraflıca araştırma yapılmıştır bu konulardan biri de beden büyüklüğüdür. Büyüme eğrisinin genel şekli beden büyüklüğünden etkilenmez ama  vücut büyüklükleri farklı olan yakın yaş ve ağırlıklardaki hayvanlar, büyüme eğrisinin aynı noktasında bulunmazlar.

Artan vücut çatısı ölçüleri ırk özelliklerinden bağımsız olarak büyüme hızının artmasına ve aynı ağırlık için yağ kalınlığının azalmasına neden olur. Aynı ağırlıktaki hayvanlardan vücut çatısı ölçüleri daha fazla olanların etleri diğerlerine göre daha genç, aldığı kilolar da daha verimlidir. Çünkü beden büyüklüğü fazla olan hayvanlar kilo alırken su oranı yüksek, yağ oranı düşük ve enerji bakımından zengin olan kas dokusunu daha fazla üretir. 

Yapılan araştırmalara göre yüksek enerjili diyetler hem büyük vücutlu hem de küçük vücutlu hayvanlarda kilo alımını desteklemekte, ancak küçük vücutlu hayvanların aldığı ekstra kilolar yağ olurken, beden çatı ölçüleri büyük olan hayvnaların aldığı ekstra kilolar kas olmaktadır. 

      3. Kas Yapısı (Muscling): 
Asıl hedef hayvanların ağırlık artışının ağırlıklı olarak kas dokusuna kazandırılmasıdır. Buna rağmen son yıllarda hayvanların kaslanmasının düşük olması sektörün büyük sorunları arasında yer alıyor. Kas oranı yüksek olan karkaslar daha iyi fiyata satılabilirken, düşük kas içeriği karkasların kalitesini de düşürüyor.

Genel olarak değerlendirme yapmak gerekirse, karkasın kaburga bölgesindeki (ribeye area) her 10cm karelik kası için, yaklaşık 45kg karkas ağırlığı olmalıdır. Eğer 45 kiloya karşılık bu bölgede 4cm kareden az kas bulunuyorsa olursa kalite çok düşük, 4,5cm kareden az ise düşük kalite olarak değerlendirilir. Bu değer, mevcut Amerika piyasasında aşağı yukarı 4,5cm civarındadır. Ülkemizde bu çeşit bir değerlendirme yapılmadığından ne durumda olduğumuzu söylemek zor, ancak melezleme ve seleksiyon  çalışmalarına ağırlık vermemiz gerektiği açıkça ortadadır.

Canlı ağırlık artışı, hayvanın performansını belirlemede zayıf bir değişkendir. Performans değerlendirmesi yaparken yalnızca bu kriteri dikkate almak kaslanma oranını hesaba katmamak, besici tarafından sık yapılan hatalardandır ve performansı değerlendirmek için tek başına oldukça yetersizdir. 

"Karkas Randımanı (Dressing percentage)" olarak bilinen  ve sıcak karkas ağırlığının, hayvanın canlı ağırlığına bölünmesiyle edilen oran, kas dokusu yüksek olan hayvanlarda daha yüksek çıkmasına rağmen, büyüme oranı ve canlı ağırlık aynı kalmıştır. Bu da bize gösteriyor ki; kas kazanımına bağlı kilo artışı, kas oranı daha fazla olan hayvanlarda yüksek oluyor.

Eğer karkasın veya canlı hayvanın fiyatlandırılması en basit şekilde ölçülen toplam ağırlığa göre değil de  kas oranına göre belirlenirse, kaslı hayvanın avantajı ortadadır. Sıcak karkastan yağları ayıklama/ayırma uygulamasının yaygınlaşması  da kas oranı yüksek karkas sağlamada faydalı olacaktır.


...devam edecek...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder