20 Eylül 2011 Salı

YEM YÖNETİMİ

Yemlik yönetiminden bahsetmişken, konudan uzaklaşmadan, biraz daha detaylandırmak ve yemlik yönetimini de içine alan bu konu hakkında bilgi vermek istedim. 

Hayvanlar farklı gelişim dönemlerinde farklı özelliklerde besinlere gereksinim duyarlar. Bu nedenle sürü içinde "besi"nin bir çok farklı fazında bulunan hayvanlara değişik rasyonlar sunulur. Bu rasyonların doğru padoklara doğru miktarlarda ulaştığından emin olunmalı, geriye dönük tüm kayıtlara da ulaşılabilir olmalıdır.


Şu anda aslında bunu yapabilen firma çok az çünkü, farklı rasyonlar kullanmak yönetimi ve yem dönüşüm oranlarının takibini çok zorlaştırır. Farklı farklı rasyonlar demek her gün hayvanların farklı dağıtımlarla beslenmesi ve her padoğa özel bir diyet listesi anlamına geliyor. Hasta hayvanlara başka, sütten yeni kesilmişlere başka, büyümde olanlara başka, geçiş aşamasındakilere başka, son dönemdekilere başka rasyon kullanılınca işler çığrından çıkıp klasik yöntemlerle takip edilemez hale geliyor.

Bunun için iyi bir yönetim sistemi ile hayvanların hangi dönemlerde, hangi ırkların hangi durumlarda ne şekilde bir diyet uygulanacağının sisteme tanımlanıp sistemin bu atamaları otomatik olarak yapması ve dağıtım aşamasına kadar bu otomasyonu devam ettirilebilmesi gerekiyor. Bu da oldukça gelişmiş bir sistem demek. 

Az sayıdaki hayvanın beslenmesinde bu şekilde farklı rasyon uygulamaları ve yemlik yönetimi göze batmazken büyük çiftliklerde özellikle 1500 baş ve üstünde yıllık olarak oldukça büyük farklılıklara yol açıyor. Hayvanların transferleri farklı padoklarda yedikleri farklı rasyonlar sürekli olarak hesaba katılmalı, verim performansları takip edilmeli, bunlara göre hayvanlar gruplanarak, gruba özel rasyon uygulaması yapılmalıdır. 

Sistemin İşleyişi
Yem mikserleri belirli yem maddelerini, belirtilen oranlarda karıştırarak farklı rasyonlar hazırlar. Bunları da farklı padoklara belirli bir sıralamaya uyarak yapmak zorundadır. Bu karmaşık süreçte hataları minimuma indirebilmek için insan eliyle yapılan işlemler mümkün olduğunca azaltılmalıdır. 

  • Öncelikle eldeki yem maddeleri sisteme tanımlanır. Rasyonların, hangi maddeden hangi oranlarla oluşturulacağı da sisteme girilir ve bu rasyonlara değişik isimler verilerek kaydedilir. 

  • Yemleme zamanı geldiğinde; belirli bir rasyonu hazırlamak için mikser yem deposuna gider, yem maddelerini hangi miktarda alması gerekiyorsa bunları alıp karıştırarak rasyonu hazırlar. 

  • Dağıtması gereken padoklara giderek sırayla yem planına uygun şekilde yemleri dağıtır. 
  • Tüm bu işlemler olurken mikserin içinde bulunan görevli, sadece tuşlara basarak başlat ve bitir komutlarını verir. Gerekli miktarda yem verilip bitir tuşuna basıldığında mikser tekrar ağırlık kontrolü yapar ve gerçekte verilen miktar sisteme otomatik kaydedilir. Bu durumda sisteme kaydolan veri gerçek veri olup, hayvanların gerçek yem dönüşüm oranları takip edebilmektedir. Hiç bir yem dağıtım sisteminde planlanan miktar ile gerçekte dağıtılan miktar aynı değildir. Bu nedenle kaydedilen miktarın gerçekte dağıtılan miktar olması çok büyük önem taşır. Aynı zamanda, dağıtım yapan elemanların performansları da bu şekilde takip edilebilir. 
 Bu şekilde insan hatalarından kaynaklanan yanlış yemlemelerin önüne geçilirken, mikserin operatörü her işlem sırasında, yapılan işlemlerin doğruluğunu kendi önündeki ekrandan takip edebilir. Aynı zamanda raporlama seçenekleriyle tüm bu işlemler geriye dönük olarak raporlandırılabilir.

Bundan sonraki aşamada yemlik yöneticisi gün içerisinde yaptığı kontrollerle, her gün yeni yem planını sisteme bildirir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder