Ülkemizde, kırmızı et krizinde olduğumuz şu günlerde, özellikle besi sığırcılığına bir çok yeni yatırımcının rağbet ettiğini görmekteyiz. Sektöre yeni giren bir çok yatırımcının çiftlik yönetimi hakkında bilgi toplamak, yeni teknolojileri öğrenmek ve uygulamak için çaba göstermekte olduğunu da sıklıkla duyuyoruz. Bunların yanında bir de yıllardır çok yakından tanıdığımız, sektörün en büyükleri, artık çocuklarımızın bile isimlerini ezbere bildiği markaların büyük çaplı çiftlikleri, teknoloji bakımından kendilerini sürekli yenilemeye çabalamaktalar.
Bütün bunlara rağmen üzülerek görmekteyiz ki, özellikle Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyada kullanılan bir çok teknolojik ekipman henüz ülkemize giriş yapabilmiş değil. Bunların içinde robot sağım makinaları ve "hoof trimming chute" denilen tırnak kesim makinaları sayılabilir. Bir kaç firmanın dışında "cattle crush" ve ileri mezbaha sistemlerini bile görmek pek mümkün değil. Özellikle tırnak kesim makinaları ve cattle crush sistemleri -hiç şüphesiz- karlılığı küçümsenmeyecek oranda artırmakta.
Peki neden verimliliği ve karlılığı artıracağı kesin olan bu tür ekipmanlar ülkemizde hala kullanılmıyor? Benim tahminim, hayvan beslenir, sütü sağılır; veya hayvan beslenir kilo aldırılır ve kesilir, bütün bunlar için fazla masraf yapmaya gerek yoktur mantığı yürütülüyor. Köylerde nasıl hayvanlar bakılıyor ve bundan kar elde ediliyorsa biz de çiftliğimizde bunun çok daha büyüğünü yaparak çok daha fazla kar elde edebiliriz düşüncesi hakim sanırım.
Basit bir hesap yaptığımızda, 10 000 hayvanlık bir operasyon; cattle crush sistemi, basit bir yazılım ve el terminalleri kullanmadığında yılda sadece zaman kaybından 120 000 ve diğer temel kayıplardansa 500 000 TL zarar etmektedir. Biz bu hesaplamayı yaparken sadece iş gücü ve zaman kayıplarını hesaba kattık. Bir de tutulan doğru kayıtlar, zamanında yapılan müdehale ve uygulamalar, hatta doğru sayımlar ile bu rakam onlarca kat fazlasıdır aslında...
Sistemli ve titiz çalışmak, yazılım ve donanımlarla doğru bilgiler edinmek, doğru zamanlarda işlemleri en az iş gücüyle ve en az hata ile en kısa zamanda yapmak, bütün bu disiplini yakalamak aslında işin en ekonomik yolu iken, hala tercih edilen sistem olmaktan çok uzakta ne yazık ki...
Sizlere küçük bir örnek vererek bu yazımı bitirmek istiyorum. Bu küçük karşılaştırmayı yaparken sizler de lütfen zaman ve iş gücü kaybını hesaplayın.
İlk videoda değerli hocam zor koşullar altında, bütün imkansızlıklara rağmen, öğrencilerine ve asistanlarına tırnak kesimini göstermekte. İkinci video ise Danimarka'dan.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder